Fermenteren is al even helemaal terug van weggeweest en sterrenchefs pakken uit met opgepimpte gerechtjes met een fermentatietoets.
En helemaal terecht!
Met énkel zout, verse groenten en wat basiskennis, kan je verrassende unieke smaken en textuur toevoegen aan een anders eerder standaard klassiek gerecht.
Er zijn echter veel meer redenen om je te verdiepen in de wonderlijke wereld van de lactofermentatie!
Groenten fermenteren is niet alleen een eeuwenoude methode om voedsel lang te bewaren, om een moestuin oogst niet verloren te laten gaan en om voedsel overschotten te verwerken wanneer je op reis vertrekt. Gefermenteerd voedsel is ook superfood :)
Gefermenteerde groenten behouden hun voedingswaarde, vitamines en mineralen en krioelen van de supergezonde melkzuurbacteriën, dé probiotica die onze darmflora gezond en sterk houden. Onze darmen worden ook soms onze 'tweede hersenen' genoemd, en gezonde darmen ondersteunen een goede opname van voedingsstoffen, een goede ontgifting van afvalstoffen, een goede immuniteit, onze vitaliteit en geestelijke gezondheid.
Niet onbelangrijk dus...
Elke dag een paar soeplepels gefermenteerde groenten of sap, bv. zuurkoolsap is een heel goede basis om onze spijsvertering en algemene gezondheid te ondersteunen.
Daarnaast is het ook mega leuk om te experimenteren en je creativiteit de vrije loop te laten gaan in eindeloze combinaties. Door de fermentatie verandert niet alleen de smaak , de smaak wordt ook enorm versterkt en creëert een umami smaakexplosie waardoor andere smaakmakers niet meer nodig zijn.